Nakon sprovedenog konkursa za izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika u prošloj godini, Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) donio je odluku o dodjeli godišnjih nagrada u više kategorija. Među njima je i izvršni direktor Nikšićkog mlina, Mitar Jokić, koji je izabran za mladog menadžera godine. Razgovarali smo sa njim o značaju tog priznanja, izazovima koje ova djelatnost nosi sa sobom, kao i o planovima i projekcijama za tekuću godinu.

Mitar Jokić, izvršni direktor

Upravni odbor Asocijacije menadžera (AMM) nedavno Vas je proglasio za mladog menadžera godine. Koliko je ovo priznanje važno za Vašu kompaniju?

Ovo nije prva nagrada za moj angažman u Nikšićkom mlinu, ali moram reći da mi je posebno draga i da mi mnogo znači.  S obzirom da su na konkursu bili prijavljeni menadžeri koji su jako uspješni u svom poslu i rukovode ozbiljnim firmama, velika je čast i zadovoljstvo biti izabran u toj konkurenciji. Kada od onih koji vode najveće firme u Crnoj Gori dobijete  nagradu za uspješan rad, onda je to i dokaz da to što radite radite na pravi način.

Koji su to izazovi bavljenja ovom djelatnošću u Crnoj Gori?

Posao menadžera uključuje konstantnu posvećenost, analizu poslovne strategije firme, poslovne planove, upravljanje troškovima, analize tržišta i zadovoljenje potreba istog, tako da su u svim tim segmentima izazovi neizbježni.

Koji su Vaši planovi i projekcije uspjeha za tekuću godinu?

Planovi za sljedeću godinu se odnose na proširenje kapaciteta u svim sektorima proizvodnje, rad na usavršavanju proizvoda, osvajanje novih stranih tržišta, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta.

Koji su to, po Vašem mišljenju, kvaliteti u koje jedna kompanija mora da ulaže da bi ostvarila uspjeh na našem tržištu? Da li smatrate da treba posvetiti pažnju obukama za kadrove u određenim oblastima rada i, ako da, kojim?

Smatram da svaka kompanija treba da ulaže u svoje kadrove, jer su oni temelj svake kompanije. Neophodna je edukacija i konstantno usavršavanje, kao i praćenje trendova da bi moglo na adekvatan način da se odgovori tržištu i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Kako se Nikšićki mlin pozicionira u odnosu na konkurenciju u regionu?

Nikšićki mlin sa preradom od 30.000 tona godišnje i kvalitetom proizvoda koji zadovoljava sve evropske standarde odlično je  pozicioniran u odnosu na konkurenciju. Kada je riječ o kilskim pakovanjima, tržišno učešće našeg brašna iznosi 60%, što smatram izuzetnom dobrim rezultatom.

Napomenuo bih da je Fabrika stočne hrane koja se nalazi u Spužu za vrlo kratko vrijeme postigla izvanredne rezultate. Trenutna mjesečna prerada u fabrici iznosi oko 1.500 tona, što je rezultat koji smo očekivali da ćemo ostvariti za dvije godine. Potvrda dobrog kvaliteta naših proizvoda su zadovoljni farmeri i njihovi mnogo bolji rezultati na farmama.

Nastojimo da svakodnevno idemo u korak sa vremenom i sa promjenama i da uredno pratimo trendove kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju.

Planirate li lansiranje nekih novih proizvoda na crnogorsko tržište?

Pošto se u okviru Nikšićkog mlina nalazi i Fabrika stočne hrane u Spužu, plan nam je da u što skorijem periodu počnemo sa proizvodnjom hrane za kućne ljubimce koja bi poslovala u okviru fabrike. Mi bismo bili prvi proizvođači te vrste hrane u Crnoj Gori.

Koja bi bila Vaša sugestija mladim ljudima koji imaju ambiciju da se bave sličnom djelatnošću?

Moj savjet svim mladim ljudima je da, ukoliko su u mogućnosti, posao traže u privatnim firmama, jer upravo u njima imaju mogućnost da nauče posao. Kako u bilo kom drugom poslu, tako je i u ovom potreban veliki rad i posvećenost da bi se došlo do željenih, a ujedno i zapaženih rezultata.

Izvor: privredniportal.me

Categories: Press